Utviklingstiltak og kurs
Zoomkurs/norskkurs for uttale, kvalifisering og arbeidsliv
Norskkurs for grupper via organisasjoner
Norskkurs for ukrainske flyktninger via zoom (høsten 2022)
Kursholder tilbyr fagbøker for norsktrening på ulike nivåer, samt et aktivt samspill med oppdragsgiver og deltakere.
Norskkurs på ulike norsknivåer i grunnleggende ferdigheter
Internasjonal mat og kultur
Kurs med utgangspunkt i følgende bøker (se bøker og bestilling):
Boka “Mat og måltider for hjemmebaserte tjenester og i eldreomsorg” og “Dhal eller Lapskaus, Matkulturer fra mange land i Norge” er begge gitt ut av Kopinor AS (www.skaff.no). Bøkene er brukt på kurs i hjemmebaserte tjenester og kurs på sykehjem. De kan være hjelpemidler for kurs for både nordmenn og innvandrere. “Innvandring helse og mat Kunnskapsutvikling om endringer i helse ved migrasjon” (Almater forlag AS) tar for seg migrasjonen også når det gjelder maten og omlegging/endring av kostholdet. Her er det også en gjennomgang av ulik internasjonal mat og tilberedelsesmåter. Se oversikt over bøker for mer informasjon under Bøker og bestilling
Lederkurs og mangfoldskompetanse
Erfaringer og opplegg for lederkurs presenteres i heftet Kommunikasjon på flerkulturelle arbeidsplasser (skaff.no). Kursene kan bli avholdt over to halve dager eller på et helgeseminar med eventuell påbygning. Kursene tar opp væremåter, kulturkoder og endringsprosesser, samt gir praktiske øvelser og oppgaver til deltakerne.
Fagnorskkurs i arbeidslivet
Bøker for norskopplæring i arbeidslivet:
Heftet Norsk og fag- Fagopplæring for minoritetsspråklige voksne – Veiledning for lærere i yrkesfag er utgitt av Studieforbundet Folkeuniversitetet /Mangfold i Arbeidslivet, MiA. Her presenteres grunnprinsipper for opplæring av minoritetsspråklige i arbeidslivet.
På jobb, håndbok Yrkesrettet norsk for minoritetsspråklige voksne (Fagbokforlaget) kan passe for innføring i alt fra jobbsøking, samtaler ved jobbintervju, kulturkoder, kommunikasjon, medarbeidersamtaler, møteteknikk, og organisasjoner i arbeidslivet.
Internasjonal mat og kultur
Bøker for kurs og seminarer med temaer mat i ulike tradisjoner og kulturer:
Boka “Mat og måltider for hjemmebaserte tjenester og i eldreomsorg” og “Dhal eller Lapskaus , Matkulturer fra mange land i Norge” er begge gitt ut av Kopinor AS (www.skaff.no). Bøkene er brukt på kurs i hjemmebaserte tjenester og kurs på sykehjem. De kan være hjelpemidler for kurs for både nordmenn og innvandrere. “Innvandring helse og mat Kunnskapsutvikling om endringer i helse ved migrasjon” (Almater forlag AS) tar for seg migrasjonen også når det gjelder maten og omlegging/endring av kostholdet. Her er det også en gjennomgang av ulik internasjonal mat og tilberedelsesmåter. Se oversikt over bøker for mer informasjon under BØKER OG BESTILLING.
Ord og uttrykk for foredrag, selvstudium og kurs:
Hva vi sier og hva vi mener, uttrykksmåter og arbeidsspråk (Almater Forlag) passer til gjettekonkurranser og gruppearbeid og får fart på språkforståelsen i dagligspråket. SNAKKE SAMMEN Ord og uttrykk fra dagligtale i arbeidslivet (Almater Forlag) er et hefte for den som vil lære mer norsk. Boka HÆ, hva er det du sier” Tale måter og arbeidsspråk kan være et aktuelt hjelpemiddel. Den kan være nyttig for å komme inn i dagligtale på mange arbeidsplasser og i dagliglivet med et rikt utvalg av eksempler. Den krever en del norskkunnskaper for at den skal kunne brukes aktivt. Her kan du lese om 206 verb og om hvordan de brukes med preposisjoner og småord med flere eksempler og betydninger.
Grammatikk- lær mer grammatikk for bruk i dagligliv og yrkesliv
Norsk for helse- og omsorgsarbeidere - grammatikk og språklæring er i hovedsak en arbeidsbok med fasit. Grammatikkoppgavene er inspirert av pleie- og omsorgsarbeid hvor for eksempel preposisjonsøvelser er hentet fra daglig rapportering på sykehjem og hjemmetjeneste. Bøkene kan tilbys på kurs og for selvstudium.
Bøker for deltakere i introduksjonsprogram og deltakere som trenger fagnorsk
Enkle studiebøker med oppgaver for forskjellige fagområder og arbeidsliv:
En oversikt over fagbøker fra Kopinor AS /www.skaff.no
PÅ SYKEHJEM, SYKEHUS OG I HJEMMETJENESTE Norsk for arbeidslivet
TRIM HELSE OG INTERNASJONAL SUNN MAT Temaer om trim, helse, kjønnsroller, sykdommer og matlaging
MAT HELSE TRIM OG TRIVSEL Grunnbok med tips, råd og ordforklaringer (litt dypere forklaringer av ernæring og helse)
FAMILIEBOKA Grunnbok om familie og helse (Inneholder eksempler på livet i Norge og temaer fra fødsel til død). Alle bøkene har ordforklaringer på samme side som teksten og oppgaver til refleksjon og samtaler. De kan følge deltakerne fra klasserom til praksisplass og arbeidsliv
BASISNORSK FOR ARBEIDSLIVET Norsk for praksisplass og arbeidsplass er en introduksjon til begreper i arbeidslivet, kulturkoder, samtaler på arbeidsplassen og organisasjoner i arbeidslivet.
SUPPER FOR GAMMEL OG UNG er beregnet på institusjoner – kan passe både for arbeid i barnehager og for sykehjem. Den inneholder mange grønnsaksupper, grynsupper, linsesupper, kjøttsupper, fiskesupper og dessertsupper. Her er både næringsinnhold og tilberedning beskrevet. Oppskriftene kan lett tilpasses store og små grupper.
MAT OG MÅLTIDER i hjemmebaserte tjenester og eldreomsorg er praktisk lagt opp og kan passe på kurs for kjøkkenpersonell og helsepersonell.
DHAL ELLER LAPSKAUS? Matkulturer fra mange land i Norgepresenterer kunnskaper om matretter fra ulike steder i verden og i Norge. Det legges vekt på helseoppfatninger, mattradisjoner og religion, men også beskrivelser av typiske trekk ved kosten.
Aktuelle bøker fra Almater forlag (almater@online.no):
Stolt som en hane (Kopinor.no/skaff.no)
Sykehjem og hjemmetjeneste
Eksempler på bøker for fagnorskkurs
pleie- og omsorgsarbeid:
Bøkene Norsk for helse- og omsorgsarbeidere – tekstbok og Norsk for helse- og omsorgsarbeidere - grammatikk (Fag og Kultur) ble utviklet i samarbeid med helsepersonell og testet ut på flere kurs. De kan brukes for kvalifisering av helsepersonell med forholdsvis gode norskkunnskaper. Disse fagbøkene kan være en god hjelp for deltakerne som ønsker å få dybde i faglige kunnskaper og senere lese andre fagbøker innen pleie og omsorg. Tekstboka tar bl.a. opp kommunikasjon, lovverket, arbeidsliv, eldreomsorg og den eldres ressurser, ergonomi, forflytningsteknikk og enkel sykdomslære. Grammatikken omhandler ordklassene og har mange oppgaver med stoff fra helse- og omsorgssektoren. Det er fasit etter hvert kapittel som gjør at boka egner seg på kurs og som selvstudium.
HJERTEBRETT ELLER STIKKLAKEN??? BEGREPER Å NORSK FOR RAPPORTER OG SITUASJONER PÅ SYKEHJEM OG I HJEMMETJENESTEN (Pensumtjeneste) bygger på et utviklingsprosjekt og gir en oversikt over begreper og oppfordrer til samtaler rundt pleieplaner og på rapporter. Lesetekster for helsepersonell med svakest norskkompetanse finnes i studieboka PÅ SYKEHJEM, SYKEHUS OG I HJEMMETJENESTE Norsk for arbeidslivet (Pensumtjeneste). Familieboka - Grunnbok i norsk om familie og helse (Pensumtjeneste) ble utviklet gjennom mange kurs for omsorgspersonell og gjennom kvinneundervisning. Den tar opp mange temaer fra fødsel til død og bidrar til utvikling av ordforråd og innføring i mange temaer og enkel sykdomslære. For alle kurstyper har det blitt jevnlig brukt uttrykk fra heftetHVA VI SIER OG HVA VI MENER UTTRYKKSMÅTER OG ARBEIDSSPRÅK (Almater forlag), og på viderekomne kurs, uttrykk fra bokaHÆ??? Hva er det du sier? Talemåter og arbeidsspråk (Almater forlag). Boka Gammel i nytt land (Almater forlag) er for arbeid med tilrettelegging og kurs for helsepersonell og andre som jobber med innvandrere og flyktninger. Den har mange oppgaver for å utvikle kompetanse innen feltet.